fbpx

Succesvolle pijnbestrijding bij dieren: Minder medicatie!

 

 

Pijnbestrijding is essentieel voor de diergeneeskundige praktijk. Het is essentieel voor een optimaal herstel na ziekte, verwonding of operatie; en, als gevolg daarvan, een verbeterde levenskwaliteit van de dieren. In dit artikel behandelen we de basisprincipes van pijnbestrijding bij dieren, de voor- en nadelen van medicatie, andere aspecten om rekening mee te houden, en hoe INDIBA kan helpen bij de beoordeling van al deze punten.

 

Disclaimer: dit artikel is geschreven door een veterinaire professional en alleen voor veterinaire professionals. Het bevat een compilatie van informatie en aanbevelingen van veterinaire verenigingen en bibliografieën. In elk geval moeten de diagnose en het behandelingsplan voor een ziekte altijd gebaseerd zijn op de criteria van de dierenarts en op basis van elke patiënt.

 

Pijnbestrijding – de PLATTER aanpak:

Strategie is van fundamenteel belang bij het maken van een plan om een bepaald doel te bereiken. In dit geval is ons doel de succesvolle bestrijding van pijn. De AAHA en de AAFP hebben een richtlijn voorgesteld voor de aanpak van pijn bij dieren, de zogenaamde PATTER-benadering1.

Volgens deze richtlijnen zijn er 3 belangrijke dingen te doen:

 1. De tekenen van pijn kunnen subtiel zijn en moeilijk te herkennen, dus het opsporen van de pijn en de oorsprong ervan is de eerste stap. Ook het type pijn is belangrijk om vast te stellen, om de juiste behandeling te kunnen kiezen.
 2. Plan een strategie voor pijnbestrijding op maat. De behandeling van pijn omvat vaak medicatie: voor acute pijn kunnen opioïden, NSAID’s, corticosteroïden en plaatselijke verdovingsmiddelen worden gebruikt, terwijl chronische pijn voornamelijk met NSAID’s wordt behandeld. Uw plan moet ook andere fysieke behandelingen omvatten, zoals kompressen, massage, fysiotherapie en andere methoden. Dieren die pijn hebben zijn ook gestresseerd, dus vergeet niet de angst te beoordelen.
 3. Herzie uw plan bij elk evaluatiepunt. Uw patiënt is niet dezelfde als de eerste dag, dus uw behandeling moet dat ook niet zijn. Het aanpassen van uw plan aan elke fase van het herstel zal het succesvoller maken.

 

Soorten pijn:

Nadat is vastgesteld dat het dier pijn heeft, is de tweede stap het herkennen van het type pijn. De klassieke soorten zijn gebaseerd op de duur van de pijn1:

 • Acute pijn is de pijn die bestaat gedurende de tijd van ontsteking en genezing na verwonding (tot 3 maanden).
 • Chronische pijn wordt gedefinieerd als pijn die langer bestaat dan de verwachte duur die met acute pijn gepaard gaat.

Er zijn ook andere subtypes die betrekking hebben op de onderliggende oorzaak van de pijn – nociceptief, inflammatoir, of pathologisch – en die rekening houden met andere aspecten dan alleen de duur1. Als u deze oorzaken vaststelt, zal uw behandelplan veel nauwkeuriger zijn en zal uw resultaat dus succesvoller zijn.

 

Behandeling van pijn

Na de evaluatie van de patiënt en de diagnose van het type en de oorzaak van de pijn, is het tijd om de behandeling te kiezen.

 • Acute pijn behandelingsopties:

Acute chirurgische, traumatische en ziektegerelateerde pijn wordt over het algemeen behandeld met een of meer pijnstillende middelen, NSAID’s, corticoïden of andere soorten, alleen of in combinatie, afhankelijk van het letsel en de toestand van de patiënt2.


Snelle tip:
wist u dat INDIBA acute pijn en ontstekingen snel en zonder medicatie kan verminderen en onder controle kan houden? Lees dan verder!

 

 • Chronische pijn behandelingsopties:

De behandeling van chronische pijn is gewoonlijk een combinatie van medicatie en ondersteunende behandelingen. De meest gebruikte geneesmiddelen zijn NSAID’s; andere soorten chronische pijn vereisen echter de toevoeging van nieuwe geneesmiddelen3. In ieder geval is chronische pijn een dynamisch ziekteproces dat een zorgvuldige beoordeling en frequente herbeoordeling vereist naarmate het zich ontwikkelt en dat altijd een holistische benadering moet omvatten met de combinatie met andere therapieën2.

 

Snelle tip: Wist u dat INDIBA ook chronisch kan worden gebruikt, waardoor de dosis van  geneesmiddelen wordt verlaagd of zelfs helemaal niet meer nodig is? Het antwoord komt eraan!

 

Pijn medicatie: Pro en contras.

Pijnstillers zijn goed in wat ze doen: pijn en ontsteking in korte tijd verminderen. In acute stadia van een verwonding of aandoening is het gebruik van pijnstillers, zoals NSAID’s of corticoïden, niet alleen nodig maar ook aan te raden om de pijn met succes te bestrijden en het welzijn van het dier te verzekeren.

Maar sommige dieren kunnen gevoeliger zijn voor pijnstillende medicatie of lijden aan aandoeningen waarvoor pijnstillende middelen gecontra-indiceerd zijn. Naarmate het letsel of de aandoening chronisch wordt, kan het gebruik van pijnstillers op lange termijn riskant zijn en secundaire effecten hebben, zoals braken, verminderde of helemaal geen eetlust, verminderd activiteitsniveau en diarree. Andere gerapporteerde bijwerkingen bij dieren zijn maag- en darmzweren, maag- en darmperforaties (gaten in de wand van de maag of de darmen), nierfalen, leverfalen en de dood4.

 

Hoe kan INDIBA helpen?

In de diergeneeskunde worden we opgeleid om de meeste ziekten te behandelen met medicatie en chirurgie, maar in toenemende mate rechtvaardigen op bewijsmateriaal gebaseerde gegevens en empirische ervaring een sterke rol voor niet-farmacologische modaliteiten voor pijnbestrijding die opties overwegen voor een meer integraal, geïndividualiseerd behandelingsplan.

INDIBA Animal Health is een geweldige metgezel bij de bestrijding van pijn, acuut of chronisch, dankzij de gunstige effecten op de weefsels en cellen. De basis van dit alles is een elektromagnetische stroom, genaamd Radiofrequentie, met de specifieke frequentie van 448 kHz. Deze radiofrequentie heeft twee belangrijke effecten:

 • Elektrische effecten van de 448 kHz frequentie, die biostimulerende eigenschappen heeft: proliferatie, differentiatie en apoptose. Met andere woorden, regeneratie van gezond weefsel (zeer belangrijk bij letselherstel) en eliminatie van slecht weefsel5.
 • Thermische effecten van de radiofrequentie (RF) zelf, die voortkomen uit de basisfysica. Wanneer een weefsel wordt blootgesteld aan RF, stijgt de temperatuur in deze weefsels door iets dat het Joule-effect wordt genoemd. De resultaten van stijgende temperatuur in het weefsel zijn: verbetering van de bloedstroom – samen met zuurstof en voedingsstoffen -, drainage van vloeistoffen en metabolieten en verhoogd metabolisme6,7,8.

Beide gecombineerd hebben de volgende klinische voordelen:

 • Pijnbestrijding door het ontstekingsremmende effect
 • Regeneratie van weefsel en sneller herstel van blessures
 • Preventie van blessures en pijn
 • Langdurig onderhoud van chronische patiënten.

INDIBA’s radiofrequentie is een unieke technologie die zowel in acute als chronische stadia kan behandelen, en diepere structuren kan bereiken – zoals het sacroiliacale gewricht of de diepe paravertebrale spieren – en dat alles in één apparaat.

Onze kennis en toepassingen zijn gebaseerd op klinisch onderzoek en ervaring. En wie kunnen hun verhaal beter vertellen dan onze gebruikers! Hier enkele voorbeelden:

 

Dramatische pijn- en ontstekingscontrole – Michela Arena (Spanje) – Zie het verslag

 

Chronische ontstekingscontrole – Sarah Robinson (UK)

 

Weefselherstel – Verity Perrott (UK)

 

Regeneratie en wondherstel – Margarita López (Spanje) – Zie het verslag

Voor: week 1 | Na: week 4

 

 

Word je nu nieuwsgieriger?

Het is tijd voor u om INDIBA Animal Health te proberen!

Start uw gratis proef vandaag+.

+ Gratis proberen, geen koopverplichting. Maximaal 3 maanden. Inclusief volledige opleiding, technische ondersteuning, alle accessoires.

 

Referenties:

 1. 2015 AAHA/AAFP Richtlijnen pijnbestrijding voor honden en katten
 2. MSD Veterinary Manual – Pijnbestrijding
 3. MSD Veterinair Handboek – Chronische Pijn
 4. FDA – Krijg de feiten over pijnstillers voor huisdieren
 5. INDIBA onafhankelijk onderzoek – Bezoek onze hub Wetenschappelijke literatuur
 6. Kumaran B., Herbland A., Watson T. Continue 448 kHz capacitieve resistieve monopolaire radiofrequentie induceert grotere veranderingen in de diepe bloedstroom vergeleken met gepulseerde kortegolf: een cross-over studie bij gezonde volwassenen.
 7. Tashiro T.,et.al. Effect van Capacitieve en Weerstandselektrische overdracht op hemoglobineverzadiging en weefseltemperatuur.
 8. Yakota Y., et.al. Effect van Capacitieve en Resistieve Elektrische Overdracht op Weefseltemperatuur, Spierflexibiliteit, en Bloedcirculatie.

 

Lees meer:

Nieuws & opinies
Technologie
Wetenschappelijke literatuur
Behandelingen
Producten